16-04-2015 Lezing over Amsterdamse buitenplaatsen

Donderdag 16 april 2015

Lezing door René Dessing

 Amsterdamse buitenplaatsen

 

Foto Kenneth Stamp

Foto Kenneth Stamp

 

René W.Chr. Dessing is kunsthistoricus en directeur van de stichting digitaal portaal voor Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen. Eerder was hij initiatiefnemer en voorzitter van de landelijke stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012, die overal in ons land de aandacht vestigde op dit onbekende erfgoed. Hij is  medeauteur van deNationale Gids Historische Buitenplaatsendie in 2012 bij Uitgeverij Noord-Holland uitkwam.

René Dessing spreekt in deze voordracht over zijn boek over de Amsterdamse buitenplaatsen dat in februari 2015 verschenen is. Ons land telt nog altijd 552 historische buitenplaatsen. Amsterdamse kooplieden hebben daar een belangrijke impuls aan gegeven: langs de Vecht, in ’s-Graveland en in Kennemerland zijn er talrijke bewaard gebleven. Aan de aanleg en het onderhoud van hun buitenplaatsen werd een deel van de gewonnen voorspoed in de 17deen 18deeeuw besteed. René Dessing zal met dia’s boeiend vertellen over de opkomst van de Nederlandse buitenplaatsen, hoe ze werden aangelegd, wie ze bewoonden en hoe zij in onze tijd worden behouden. Hij legt uit wathet verschil tussen een buitenplaats en een landgoed is en zal specifiek ingaan op talrijke Amsterdamse buitenplaatsen.

René Dessing heeft een boek geschreven: De Amsterdamse buitenplaatsen. Een vergeten stadsgeschiedenis.   Rond Amsterdam liggen talrijke buitenplaatsen. Ze zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door vooral Amsterdamse kooplieden en regenten. De meeste zijn te vinden in Kennemerland en ’s-Graveland, maar ook langs de Vecht, Angstel en Amstel en in het Gooi. Dit cultuur-toeristische boek brengt deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven. Het geeft een helder overzicht van zestig nog bestaande historische buitenplaatsen die vanuit Amsterdam zijn gesticht. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.
Deze uitgave, tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Noord-Holland, verschijnt op 12 februari bij uitgeverij Matrijs in Utrecht (€ 19,95).

Aanvang:       20.00 uur

Plaats:             Lutherse kerk, Voorhaven 135, Edam

Leden gratis, niet-leden € 5,= per persoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.