Donderdag 9 november 2017 lezing door Els Kloek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1001 vrouwen

 Dr. Els Kloek is historica en ‘onderneemster in geschiedenis’. Ze was initiatiefneemster van de serie Verloren Verleden en schreef boeken over de geschiedenis van de huisvrouw, vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog en gezinsgeschiedenis. Sinds 2003 werkt ze aan het Vrouwenlexicon 1001 Vrouwen.

Haar boek 1001 vrouwen (2013) is een naslagwerk met informatie over letterlijk 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van de vroegste tijden tot nu. De informatie stond al langer op een website, maar die was alleen bekend bij specialisten. Haar boek daarentegen – een naslagwerk van 1556 pagina’s – wist het brede publiek te bereiken: het werd een bestseller. Els Kloek, bedenkster en samenstelster van site en boek, komt spreken over het project en de enorme diversiteit van prestaties en reputaties in al die vrouwenlevens. Ook zal zij aandacht besteden aan vrouwen uit de regio en aan het vervolgproject: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw  (te verschijnen in 2018).

Waarom is 1001 vrouwen zo aangeslagen? Eén van de verklaringen is de rijkdom en de nuchterheid van het boek. We zijn niet gewend dat vrouwen de hoofdpersoon van historische informatie zijn – het is de wereld op zijn kop. En evenmin zijn we gewend dat er zakelijk wordt geschreven over vrouwen. Het zijn net mensen….  Met de bevrijdende werking die daarvan uit gaat is 1001 vrouwen  een nieuwe stap in de richting van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

 

Aanvang: 20.00 uur
Plaats (anders dan vermeld in programmaboekje!):  Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam
Leden gratis, niet-leden € 5,00 per persoon