Dinsdag 21 januari 2020 lezing door André Kuipers

—————————————————————————————————————————————————————————

BELANGRIJKE INFORMATIE

voor leden:

Voor deze lezing werken we met toegangskaarten. Die zijn gratis voor leden. Zij kunnen een toegangskaart persoonlijk afhalen op woensdag 8 of zaterdag 11 januari 2020, tussen 12.00 en 14.00 uur in het Stadhuis, Damplein 1 in Edam.

voor niet-leden:

Niet-leden kunnen toegangskaarten à € 20,= verkrijgen op woensdag 15 januari 2020, tussen 12.00 en 14.00 uur in het Stadhuis, Damplein 1 in Edam.  Zolang de voorraad strekt! 

——————————————————————————————————————————————————————————

 

 

        

 

     De Ruimte

 

 

 

 

 

 

 

In de ruimte hangt een opvallende multinational: het internationale ruimtestation ISS, gerealiseerd door Amerika, Europa, Rusland, Canada en Japan.

André Kuipers had het voorrecht twee keer te mogen werken in het ISS en deel uit te maken van deze internationale onderneming. Het ISS is het grootste, meest complexe, internationale technologische bouwwerk dat de mens ooit heeft gemaakt. Grensverleggende technologie die buitenaardse omstandigheden kan doorstaan, levert wetenschappelijke inzichten op over onze plaats in het heelal. Zo verzamelen we ongelooflijk veel informatie over onze eigen aarde en het leven daarop.

Over André Kuipers

André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie brak het record van de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

André Kuipers spreekt voor een grote diversiteit aan toehoorders, van jong tot oud en met zeer uiteenlopende achtergronden. Vanuit zijn ervaring zoomt hij desgewenst in op verschillende aspecten die zijn verbonden met de wereld van de bemande ruimtevaart.

 

Tijd:     20.00 uur
Plaats:  R.K. Nicolaaskerk,
 Voorhaven 124, Edam