Dinsdag 19 maart 2019 lezing door

Jan Timmerman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Gaudí

de merkwaardige meester en zijn merkwaardige werk.

 

 

Elke kunstenaar, hoe oorspronkelijk ook, is een product van zijn tijd en omgeving. Bij Antonio Gaudí speelt het Barcelona van omstreeks 1900 een belangrijke rol. De stad beleefde toen een grote economische bloei. De schatrijke bourgeoisie had veel geld over voor nieuwbouw in de nationale Catalaanse stijl, het Modernisme.

De glorie van het middeleeuwse Barcelona, trotse hoofdstad van een eertijds onafhankelijk Catalonië, leek te herleven in de Catalaanse Beweging. Deze beweging is sindsdien alleen maar gegroeid en streeft op dit moment op luide toon naar herstel van de vroegere onafhankelijkheid. Zo ver ging men in de tijd van Gaudí nog niet, maar de beroemde architect was wel al een vurig voorstander van het propageren van de eigen Catalaanse identiteit.

Antonio Gaudí vond zijn inspiratie in het Catalaanse verleden. Hij grijpt terug op de sobere cisterciënzer gotiek van de middeleeuwen en voegt daarbij zijn studie van de Catalaanse natuur. Gaudí gaat jongleren met vormen. Het lijkt of hij zijn gebouwen met eigen handen kneedt en modelleert. Zijn Sagrada Familia is verbijsterende architectuur, bestaande uit gotische grondvormen, natuurlijke elementen, fantasiebloemen en rotspartijen, nu nog steeds groeiend in het hart van Barcelona. In Catalonië is men nog steeds bezig met Antonio Gaudí. Kunsthistoricus Jan Timmerman, van de Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie, neemt u mee op zijn tocht door het Barcelona van Gaudi.

 

Tijd:     20.00 uur
Plaats:  De Burghwall, Achterhaven 89, Edam

Leden gratis, niet-leden € 5,00 per persoon.