januari-februari 2018 Cursus door Robert Uterwijk en Karin Braamhorst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fascinerende reis door anderhalve eeuw schilderkunst

Robert Uterwijk leidt ons in drie lezingen langs de Impressionisten, (zoals Monet) de Pointillisten met hun kleurtheorie en idealen, de Postimpressionisten met hun gedreven expressie en verlangen naar vrijheid (Gauguin, Van Gogh). We zien de aardverschuiving die zich voltrekt door het werk van de Kubisten. In dezelfde tijd strijden Expressionisten om hun vrijheid in een hysterische wereld aan de vooravond van de Eerste wereldoorlog. De verschrikkingen van deze oorlog laten hun sporen na in het ontwrichtende werk van de Dadaïsten. Gelukkig zijn er ook nog dromers die als Suprematisten (Malevich) en de Stijl (Mondriaan) hun idealen van een Nieuwe Orde verbeelden.

Vanuit het streven naar het ‘Hogere’ stijgen de Surrealisten (Dali, Magritte en Max Ernst) vanuit de crypten van het onderbewustzijn naar een nieuwe moraal.

Na de Tweede Wereldoorlog komt er ontzettend veel energie vrij als reactie op alle gruwelen en schildert men zich fysiek en geestelijk vrij; Action Painting in Amerika met o.a. de Dripping van Jackson Pollock en Cobra in Europa. Natuurlijk komt ook hier een reactie op met de bezonken Colourfield Paintings van Amerikaanse reuzen als Newman, Kelly en Stella.

In Europa laten de voormannen van Zero en de Nul-groep ons de schellen van de ogen vallen: geen bevlogen, romantische schilderkunst maar Oerelementen zoals Licht, Water, Ritme en pure Kleur moeten ons duidelijk maken dat we slechts waarnemen in het hier en nu.

De plaatjesmakerij van vroeger is een gepasseerd station!

Met de Wederopbouw en de zegeningen van de consumptiemaatschappij weet ook de Pop-Art (Andy Warhol) de kunstwereld briljant te bedienen. Het leven zelf is kunst geworden. De scheiding tussen Kunst en Werkelijkheid is opgeheven en er lijkt geen plaats meer te zijn voor de schilderkunst.

Maar schijn bedriegt en zowaar kwamen jonge schilders, met name uit voormalig Oost-Duitsland, terug met een Wilde schilderkunst: met een schuin oog kijkend naar hun expressionistische helden uit het verleden; de Nieuwe Wilden!

Waar doen ze het van?

Karin Braamhorst geeft twee lezingen over moderne en hedendaagse kunst en kunstenaars. onder de titel Waar doen ze het van? Deze lezingen hebben een heel nieuwe invalshoek: we gaan kijken naar de materialen en technieken die kunstenaars op een eigen manier gebruiken om opmerkelijke kunst te maken.

In de eerste lezing kijken we naar metaal, steen, klei en hout.

De tweede lezing zal papier, textiel, glas en kunststof behandelen.

Deze lezingen volgen geen gebaande paden. Daarom zal er veel nieuws te ontdekken zijn. Veel hedendaagse kunstenaars worden besproken omdat die vaak op een heel verrassende manier met hun materialen omgaan.

Karin Braamhorst heeft deze invalshoek gekozen omdat zij – voordat ze kunstgeschiedenis ging studeren – een opleiding aan de kunstacademie heeft afgerond. Daar heeft zij veel kennis van en ervaring opgedaan met materialen en technieken. Dat levert een frisse en geheel eigen kijk op de kunstgeschiedenis op. Het heeft haar geïnspireerd tot deze verrassende lezingen.

 

Plaats:    Doopsgezinde Kerk, Jan Nieuwenhuyzenplein 4, Edam

Tijd:      van 14.00 tot 16.00 uur

Kosten: € 65,00 voor de hele cursus, niet-leden betalen € 75,00

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          

 

 

 

 

Programma

Robert Uterwijk

16 januari, 30 januari, 6 februari

Karin Braamhorst

13 februari, 20 februari

 

 

U kunt zich vóór 1 januari 2018 opgeven voor deze cursus

Bij Anneke van Overbeek-Akkerboom,

Voorhaven 172, 1135 BW Edam, telefoon 371536  of e-mail  annekevanoverbeek@gmail.com