Donderdag 12 april 2018 Excursie naar het Volendams Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel schilders, beeldend kunstenaars, filmers en fotografen hebben in de afgelopen 200 jaar in Volendam gewerkt. Zij kozen het wonen, werken en leven van de Volendammers als onderwerp voor hun kunstwerken, en maakten Volendam daarmee tot het icoon van Holland.  Vooral de klederdracht speelt hierbij een grote rol. Die is sinds de komst van de Schokkers in 1859 steeds uitgebreider en voor de kunstschilders interessanter geworden.

In 1893 vestigden zusters Dominicanessen zich in Volendam. Zij  begonnen op school handwerkles te geven en dat droeg bij aan verdere verfijning van de klederdracht. Voor de kunstenaars die in Volendam neerstreken, een belangrijke inspiratiebron. Kunstwerken met als onderwerp Volendammer klederdracht  –  natuurlijk in samenhang met de visserij die ook tot de verbeelding sprak  –  zijn verspreid over de hele wereld. Men dacht buiten Nederland dat heel Nederland in Volendammer klederdracht liep …..

De vissersvloot was in 1900 de grootste van alle Zuiderzeevissersplaatsen met 250 botters die voor een groot deel hun vis losten in Amsterdam.

Het bestuur, de beheerders en vrijwilligers van het Volendams Museum willen van dat stuk historie in 2018 een speciale expositie maken.

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie met inschrijfformulier, vertrektijden en kosten voor deze excursie krijgt u in maart 2018 toegestuurd.