Donderdag 21 oktober 2021 jaarvergadering en lezing Martijn Akkerman, alleen toegankelijk voor leden

19.30 uur jaarvergadering daarna lezing door Martijn Akkerman

Kunst van juwelen

Juwelen hebben de mens altijd geïnspireerd. Materieel en vooral emotioneel spelen ze een belang-rijke rol. Dit gaf vaak alle aanleiding tot spannende, intrige-rende en vermakelijke verhalen en pikante anekdotes.

Martijn Akkerman is juwelenhistoricus en was als Alkmaarder van jongs af aan gefascineerd door Noord-Hollandse streekjuwelen. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van Europese juwelen (onder meer Cartier, Philippe Wolfers en de Hollandse 17de eeuw). Hij publiceert in vaktijdschriften en geeft lezingen in binnen- en buitenland.
Hij is woordvoerder van de juwelenkeuring voor de Art Fair Den Bosch, PAN Amsterdam en TEFAF Maastricht.


Ook was hij als gastconservator betrokken bij de spectaculaire tentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof’’ in de Hermitage Amsterdam. In de Coronaperiode heeft hij veel van zijn vrijgekomen tijd besteed aan onderzoek. Daaruit is een aantal publicaties voortgekomen, zoals de geschiedenis van de juwelen van Eugenie, de laatste keizerin van Frankrijk. In deze lezing behandelt hij de geschiedenis en ontwikkeling van het juweel in het algemeen en dat in Nederland in het bijzonder. Streekjuwelen, koninklijke personages, filmsterren en andere beroemdheden passeren de revue. Ook spectaculaire vondsten, Koninklijke huwelijken en belangrijke verkopen tijdens veilingen en beurzen komen aan bod.

U kent Martijn Akkerman al jaren van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Hij probeert altijd een verbinding te maken met de mode en andere vormen van toegepaste kunst.

Aanvang lezing: 20.15 uur
Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam