Donderdag 25 november 2021 lezing door Robert Uterwijk, alleen toegankelijk voor leden.

Rome, bakermat van de barok

Rond 1600 was Rome het innovatieve centrum van Europa met allerlei maat-schappelijke aspecten. Dáár lag het hart van de Contra-Reformatie, denk aan de stichting van nieuwe religieuze ordes zoals de Jezuïeten. Thuisbasis  ook van de Kerkelijke Staat en het daarmee verbonden absolutisme. Veel families wedijverden met elkaar om de mooiste villa’s te bouwen en decoreren. 

Met kerken en paleizen werd de stad ingrijpend veranderd dankzij families als Barbarini en Borghese.

Kunstenaars vochten dus om opdrachten, want die kwamen er in overvloed. Kardinaal Scipio Borghese was zo’n mecenas (zie diens borstbeeld, van Giuliano Finelli).

Toptalent kwam van overal vandaan, uit Frankrijk, Vlaanderen, Holland en natuurlijk uit diverse streken van Italië. Dit talent met als grote smaakmakers Caravaggio en Bernini, zorgde voor een ongekende creatieve bloei.

Met de hete adem van de Klassieke Oudheid in de nek zochten de kunstenaars naar een kunst die in zijn hartstochten alles zou overtreffen. En inderdaad deze kunst, de Barok, omvatte in Rome alles – behalve bescheidenheid!

Met deze lezing gaan we in ganzenpas, stap voor stap, langs aspecten van deze bewogen en beeldbepalende periode. 

Tijd:     20.00 uur
Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam

Als gevolg van de Coronapandemie heeft ons bestuur moeten besluiten de activiteiten voorlopig alleen toegankelijk te maken voor leden van de vereniging.