Woensdagmiddag 15 december 2021 Lezing Judith Koelemeijer

Lezing door Judith Koelemeijer georganiseerd in samenwerking met Boekwinkel ‘t Pakhuys

Het zwijgen van Maria Zachea

Eind jaren tachtig. Een oude moeder is na een hersenbloeding hulpbehoevend geworden. Haar twaalf volwassen kinderen gaan om beurten voor haar zorgen. De verwachting is dat zij niet lang meer zal leven, maar de moeder houdt het nog acht jaar vol. Ze hult zich steeds meer in stilzwijgen tot ze helemaal niets meer zegt.

Een kleinkind, de journaliste Judith Koelemeijer, raakt geïntrigeerd door het beeld van haar zwijgende grootmoeder. Judith vraagt zich af hoe die vrouw dertien kinderen heeft grootgebracht (één jongen is rond zijn twintigste overleden) en zij gaat op zoek naar de geschiedenis van haar familie.

Wat denken de twaalf kinderen (haar ooms en tantes van vaderszijde) over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zitten. Wat weten ze van haar? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig?

Moe hield niet van ruzie thuis. “Hou jullie mond, ga wat doen”  Nu, hier waren ze dan, haar twaalf kinderen. Thuis hadden ze het altijd goed met elkaar uitgehouden omdat ze zich niet te veel met elkaar bemoeiden. En zo, met dezelfde afstandelijkheid en omzichtigheid, ontweken ze ook nu de allermoeilijkste vraag.

Tijd:     14.00  – 16.00  uur
Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam

Als gevolg van de Coronapandemie heeft ons bestuur moeten besluiten de activiteiten voorlopig alleen toegankelijk te maken voor leden van de vereniging.