Donderdag 21 november 2024 – Lezing door Robert Lammers

De Librije & Latijnse school

De Librije en Latijnse school van Edam hebben allebei hun bestaan te danken gehad aan het boek. Vanavond neemt Robert J. Lammers u mee in een tijdreis langs het ‘nieuwigheidje’ lezen en schrijven, dat de rechtop gaande mens ‘pas’ sinds pakweg 5000 jaar beheerst.

We starten bij de kleitabletten en gaan op reis, bewegingloos, in klinkende eenzaamheid, en we leven talrijke imaginaire levens. We maken de ontwikkeling van papyrus en perkament mee, van manuscript en boekdrukkunst. We volgen Grieken en Romeinen. We zien en horen over kapittelscholen, parochiebibliotheken, stadsbibliotheken. We reizen langs koninklijke en monastieke verzamelingen, ondergebracht in literatuurpaleizen.

We leren het boek kennen als een multi-talent in vele rollen: opvoeder, slachtoffer, stemmingmaker, haatdrager, zelfs met license to kill. Het boek vermeerdert zich jaarlijks met ruim een miljoen nieuwe titels wereldwijd.

Niemand kan meer beweren al die kennis nog volledig te bezitten. We moeten het hebben van citaten, met behulp van de computer kunnen we onze zoekweg catalogiseren, structuren aanbrengen, specialiseren, terug naar de bron.

Tijd: 20.00 uur
Plaats: Protestantse Kerk De Swaen, Voorhaven 135, Edam

Leden gratis, niet-leden € 5,00 per persoon.